Home » Zsigmond Dóra menswear – 2021. Budapest Central Europian Fashion Week

Zsigmond Dóra menswear – 2021. Budapest Central Europian Fashion Week

zsigmonddora - ss22 (10) zsigmonddora - ss22 (8) zsigmonddora - ss22 (1)

Zsigmond Dóra menswear

Zsigmond Dóra a második interjúalanyom volt a Budapest Central Europian Fashion Week 2022-es tavasz- nyár szezon bemutatóján. Nagyon érdekesnek tartom Őt, hiszen mindig mély kutatásokat tesz annak érdekében, hogy inspirációját minél jobban megismerje. Ha az előző interjúkra is kíváncsi vagy, kattints ide!

Mi volt a koncepciója, inspirációja a mostani kollekciódnak?

Mindig elmondom a kollekció inspirációját, ami természetesen kihatással van színpadképre. Azért örülök hogy ezt elmondhatom, mert egy divatbemutatón lehetőségünk van arra, hogy picit extrábban vagy többet adjunk abból ami egyébként a márkára jellemző lenne vagy ami a termékek mögött van. A következő tavaszi-nyári kollekciónk inpirációját tömören megfogalmazva a majorságok adták. A majorságok vidéken nagyon fontos egységet képviseltek. Itt tömörültek a falvakból összegyűlt emberek, akik különböző mezőgazdasági munkákat végeztek. Ez ebből fakadó összetartás és a közösség ereje az ami engem megfogott, különösen most a covid okozta elszigeteltség miatt, ami jellemző volt az elmúlt időszakban.
Találtam századfordulós fotókat, amin idénymunkások szerepeltek. Ezek a képek azért értékesek, mert nagyon ritka volt, hogy vidéken ilyen hétköznapi eseményeket megörökítsenek. Ezeken a fotókon jól kirajzolódott a közösség megtartó ereje, biztonsága és fontossága és hogy mennyire számíthattak egymásra.

zsigmond dora - vadaszjelenet

Mint egy szüret például?

Igen, nagyon jó, szinte már kulturális eseménnyé alakulnak ezek át, és annak külön örülök hogy manapság visszajönnek ezek a jó közösségformáló munkatevékenységek, mert az is fontos hogy közben dolgoztak az emberek, együtt voltak és jó hangulatban telt az idénymunka elvégzése, ebből látszik hogy nem mindegy hogy egyedül vagy csapatban dolgozol.

zsigmond dora - ss22 (3) zsigmonddora - ss22 (4) zsigmonddora - ss22 (2)

A mostani kolleciódból mit emelnél ki, mi volt az a plusz amit a divatbemutatón mutatsz meg és nem a termékeken keresztül?

A koncepció részét képezte a smink, a haj valamint a kerámiák, amik a vidéki minennapi életre utaltak.Ami nagyon fontos, hogy az eddigi kollekciókkal ellentétben most egy új mintát is használtam, ami  szitanyomás és kézi festés egyvelege. Ez egy vadászjelenetet ábrázol amin keresztül szerettem volna visszatürközni a mezőgadasági élet természetközeliségét, illetve  a birtokos és a munkavállaló közötti kapcsolatot. Ezek körforgása ihlette a smink mintázatát és stílusát.

zsigmond dora
Zsigmond Dóra