Home » Romani – 2021. Budapest Central Europian Fashion Week

Romani – 2021. Budapest Central Europian Fashion Week

romani

Romani

Kérem meséljen nekem az inspirációról és a kollekció megalkotásának hátteréről.

Az Iparművészeti Múzeummal van jelenleg egy időszaki kiállításunk. Ez a Ráth György – villában látható. Erre a kiállításra készülve különböző mintákat készítettünk, és tulajdonképpen a lényege a partnerségünknek, hogy a múzeum gyűjteményéből választottunk ki több műtárgyat és azoknak az elemeit és a saját motívumainkat ötvöztük, és ezáltal találtunk ki egy saját egyedi világot. Ezeknek a mintavilágoknak különböző neveket adtunk, mint például áldás, ünnep, templom, női emancipáció, földi paradicsom és menyország. Ezekből a mintákból készültek a most látott kollekciódarabok és ezek a minták szerepelnek a kiállításon lévő 6 öltözékben is. Ez egy hosszú hónapos készülődés és munkafolyamat volt, és ennek a leghosszabb része a mintakészítés volt, valamint a műtárgyakból való inspirálódás és azoknak a feldolgozása.

romani

A mostani divatmutatónak sokkal komolyabb hangvétele volt. Hogyhogy ebbe az irányba ment el? Hatással volt erre a Covid, vagy valami más miatt jött ez?

Több minden befolyásolta a mostani divatbemutató hangulatát. Most vagyunk túl egy hosszú gyászidőszakon, ugyanis 2 éve veszítettük el az édesapánkat. Ez még a Covid előtt volt. Aztán kezdődött a nehéz pandémiás időszak, ami a mi szektorunkat is jelentős mértékben érintette. Küzdeni kellett hogy fennmaradhasson a márka. Nagyon elcsendesedett a világ körülöttünk, hiszen a szűk családon kívüli világ megszűnt létezni számunkra. És ebben a helyzetben természetesen hogy az ember befelé fordul. Édesapánk elvesztése, az utána következő gyászidőszak és annak feldolgozása okán is szükség volt arra, hogy a hitünkhöz visszanyúljunk és megerősödjünk benne. Mivel mi alkotó emberek vagyunk, ezekből az eseményekből építkeztünk, így nem tudtunk egy vidám hangvételű bemutatót létrehozni. Ugyanis az életünk most nem a vidámságról szólt, veszteségeket és fájdalmakat éltünk meg. Arról szerettem volna beszélni ebben a kollekcióban, hogy a családon belül milyen értékekek kaptunk, milyen hagyományokat őrzünk. Az ebből eredő hit segít abban, hogy akkor is talpon tudjunk maradni, ha az élet nehéz.

romani minta

A részletek nagyon ki voltak dolgozva. A modellek lába is arannyal volt befestve, valamint arany könnycsepp is festve volt az arcukra. Hogyan jött ez az apró de nagyon fontos motívum?

Nagyon egyértelmű volt, hiszen a fő inspiráció Madonna ikon, Mária és a különböző szentek ábrázolása. Az Iparművészeti Múzeum műtárgyai és a saját mintavilágunk keresztezése, illetve a családi archívumból elővett fotók is segítettek, például édesanyánk, a nagymamánk, az öcsém, az én fiatalkori képem, a húgom csecsemőkori képe mind segítségünkre volt, mert azt szerettünk volna megjeleníteni, hogy a családtól kapott erő, a belső hit az bennünk van. Az apróságok és finomságok szükségszerűek voltak, pont kellettek ahhoz, hogy ezt a meghittséget és belső munkát amin túlvagyunk, érzékeltetni tudjuk. Ezekben az apró részletekben van benne a mi történetünk.

romani minta

A Romani további kollekciói megtalálhatók az alábbi linken: itt.

romani
Varga Erika és Varga Helena, Romani