Szakdolgozatírási tippek

Mivel most végzem a második diplomás képzésemet elég aktuális lett ez a téma a blogomon. Azért szeretném ezeket a dolgokat megosztani, mert szerintem sokkal gördülékenyebben is meg lehet írni egy szakdolgozatot, sőt még több örömöt is okoz ha ezek az apró figyelmességek végig kísérik a tanulmányainkat. Persze, az is lehet, hogy ezt már most mindenki így csinálja és csak nekem esett le ilyen későn a tantusz, de akkor is hasznos ez a bejegyzés mert a következő diplomámnál tuti így fogom csinálni a dolgokat.

 1. Első és legfontosabb, hogy már az elején formázd be a dokumentumod. Annyi szabályra és előírásra kell figyelni, hogy ha ezeket közben vagy a végén kezded el, akkor nagyon bele fogsz bonyolódni, illetve ez egy egyszeri feladat és az egész munkát megkönnyíti. Személy szerint én Youtube-on találtam egy csatornát. Ide kattintva megnézhetitek. Ő nagyon szépen végigveszi, hogy mit hogyan kell formázni és érthetően el is magyarázza illetve a hibákra is felhívja a figyelmat, amit a Word okoz és megmutatja, hogy hogyan lehet kijavítani őket.
 2. Kicsit nagyvonalakban nézzük is át, hogy mire is van szükség egy szakdolgozathoz.  Fedőlap, borító, erre a kettőre általában az egyetemek nem adnak sablont csak egy elektronikus mintát és neked kell majd megformázni hasonlóra ezt a két dokumentumot. 5 darab kulcsszó, 3darab legfontosabb irodalom, ezeket egy külön oldalon kell feltűntetni és nagyon fontos mert ha kihagyod visszadobják a szakdolgozatod. Az 5 darab kulcsszó olyan, mint az instagramon a hastagek. Ami a dolgozatodra a legjobban illik, azokat kell feltűntetni, általában ízésesen egymás alá, de nincs rá külön követelmény, hogy hogyan.  Ezután jön a szakdolgozat egy oldalas kivonata először magyar majd egy élő idegen nyelven. Erre is illik rákereni, ugyanis senki sem fogja elmondani, de ennek a résznek is van szerkezeti felépítése, amit bár nem kötelező de illik követni, hiszen nagyobb értéket ad a dolgozatnak és egyszerűbb is így megírni ezt az egy oldalt. Ide kattintva találsz egy példát.
 3. Hipotézis
  Ez egy olyan állítás, felvetés amit meg lehet erősíteni de meg is lehet cáfolni. Ezt a gondolatmenetet kell végigvinni az egész dolgozaton és a dolgozat elején egy külön oldalon kell bemutatni, hogy mi is a hipotézised és mit fogsz azért tenni, hogy ezt bebizonyítsd vagy megcáfold. Itt találsz erre is egy formai ‘követelményt’, ami megintcsak megkönnyíti a helyzeted mert soha senki nem fogja elmagyarázni, hogy mit is kell ebben a témában megfogalmaznod, inkább evidensnek veszik, hogy erről már mindent tudsz.
 4. Ez a legfontosabb rész, emiatt születik ez a bejegyzés éppen, mert ha ezzel felkészülés alatt, de még ennél is fontosabb tanulmányaid alatt képben vagy, az egész szakdolgozat gyerekjáték. Elsősorban nem a hivatkozás formájára gondolok. Már az irodalmat is nehéz felkutatni, ezért minden előadótól kérjetek könyvlistát. Egy szakdolgozatnál minden adatra, definícióra hivatkozni kell, az nem elég, hogy – egy márkának kell, hogy legyen mission-je és vision-ja – az a kérdés, hogy ki definiálta a misson-t és a vision-t, hogy hívták, melyik könyvében ír róla? Ezekre a kérdésekre kell keresni a választ és ez sokkal több időt vesz el, mint amennyit maga a szakdolgozatírás. Erre úgy lehet szerintem felkészülni, hogy az egyetemi előadókat kell már akkor intejúvolni, amikor még csak tanítják a tárgyaikat és nem, akkor kérdezősködni, amikor már a írod a szakdolgozatod.
  Nekem volt egy részletem, amit az egyetemen egy nagyon jó előadáson hallgattam egy elképesztően mély tudással rendelkező tanáromtól. Minden szava érték volt de egy bekezdést körülbelül mondatonként kellett felkutatnom, hogy az anyagot felhasználhassam. Napok mentek el ezzel.
  Minden, ami nem saját gondolat, azt le kell hivatkozni. Ez nagyon fontos.
  Pár oldal, amit fel lehet használni:

  www.hvg.hu
  www.mfor.hu
  www.kreativ.hu
  www.matarka.hu

  Google helyett Google Tudós

  www.merriamwebster.com
  www.mediapedia.hu

  WIKIPÉDIÁT ne használj!