Goldberger Múzeum Látogatás

Sokat gondolkoztam azon, hogy ezt az esszét, mi alapján írjam meg. Végül arra jutottam, hogy a múzeumra és az onnan kapott impulzusaimra hallgatok.

Mivel az Óbudai Egyetem formatervező mérnöki karán végeztem, ezért már jártam ebben a múzeumban, szintén tárlatvezetéssel egybekötve. Ekkor már teljesen lenyűgözött az a sok innovatív tevékenység, amit ez a család, itt Magyarországon véghezvitt.
Akkor is és most is nagyon nagyra becsülöm azt, hogy bele mertek vágni egy teljesen új dologba és folyamatosan fejlesztették a technikájukat és nyitottak a fejlődés és a kor technikai újdosnságai felé.
Mikor otthon Édesanyámnak meséltem a múzeumról, akkor mondta, hogy az Ő Keresztapukája még üzleti kapcsolatban állt a Goldberger családdal, mert textil vegyszerekkel foglalkozott. Érdekesnek találtam ezt a fajta családi vonatkozásunkat is.
Az, hogy a Vörösmarty téren lévő épület homlokzatán még látszódnak a jegyek, hogy ott régen egy textil üzlet működött, mert a bárányokat nyíró angyalok és a szövőszékkel játszó anygalok is arra a következtetésre utalnak, hogy régen az emberek mennyi szenvedéllyel élték az életüket és annyira figyeltek a részletekre, hogy ez még ma is példaértékű.

1789-től 1997-ig létezett a gyár. Ez az időszak mely több nagy korszakra bontható és ez alapján lett felépítve a múzeum struktúrája is.

Az öt korszak
Az első: Goldberger Ferenc kereskedést nyit Óbudán. Ekkor nyomástechnológiával foglalkozik, hiszen 1826-ig külföldről szállítják a nyersanyagot Magyarországra.
A második: a gyárról és a termelésről szól. iItt Goldberger Sámuelt és erős kezű feleségét Alder Erzsébetet kell megemlíteni, hiszen a hölgy a kornak kiemelkedő női tagja, aki még gyermekeinek is alig akarja átadni a gyár irányítását.
A harmadik korszak egy teljes gyárkompenzáció és korrigáció, Goldenberg Bertold vezetése alatt.
A negyedik: az utolsó nagy igazi fénykor Goldberger Leóval az élen, aki hű kapitány révén nem menekült külföldre és nem hagyta el a süllyedő hajót, hanem bátor és példaértékű magatartást tanusított 1945-ben.
Az ötödik: az államosítás korszaka és a gyár bezárása.

Most egy magyar sportruházati cégnél dolgozom, mint ruhaipari mérnök. Úgy érzem, hogy a család, aki a céget vezeti sokban hasonlít a Goldberger családra. Szembeszállnak azza, hogy itthon nincs textilipar. Szembeszállnak azzal, hogy kevés a tanult ember ezen a területen és, mint akkoriban Goldbergerék is, ők is taníttatják az arra érdemes alkalmazottaikat. Innovatívan fejlesztik a céget és lépést tartanak a sportruházat világszintű elvárásokkal.

Engem most is inspirált ez a múzeum, ahogy akkor is hatással volt rám, amikor először jártam ott.