Home » Eysian – 2021. Budapest Central Europian Fashion Week

Eysian – 2021. Budapest Central Europian Fashion Week

Bódis Boglárkával az Elysian tervezőjével készítettem interjút.

Gratulálok a kollekcióhoz. Szeretnék egy kicsit az új Elysian kollekció hátteréről érdeklődni.

A kollekciót egy Radnóti vers inspirálta, aminek a címe „Szerelmes vers boldogasszony napján”, ez egy csillagos nyári éjszakáról szól, és emiatt – kicsit viccesen fogalmazva – megpróbáltam lehozni a csillagokat az égről.

Fázol? várj, betakarlak az éggel,
hajadra épül a hímzett csillagok
csokra és holdat lehellek a
szemed fölé.

Már nem húz madarak búbos szerelme,
csak házak tárják lámpás ölüket
a szélnek és hangtalan fákon
ring a szerelem.

Valamikor az asszonyom leszel
és átkozott költők rettentő téli
danákkal valahol a hegyeknek
alján hiába énekelnek.

Szép bánat feszül a homlokom
alatt és fekete tájak tükröznek
sötéten összecsörrenő fogaimon,
ne félj.

Csak a februári egyszerűség
érett most bennem szerelemmé
és teljes vagyok már, mint nyáron
egy zengő égszakadás!

Elysian - 2021bcefw  

Ezt úgy kell elképzelni, hogy olvastad a verset és utána jött az ihlet, vagy másképp történik?

Az inspiráció nálam mindig véletlenszerűen jön, találok valamit ami megfog és akkor elkezdek gondolkodni rajta. Igazából az ötlet alapja most az volt, hogy nagyon szeretem az irodalmat, a költészetet. Habár nem látszódott a bemutatón, de nagyon nagy méretű textilre nyomott címkéket varrtunk bele kézzel a ruhákba, amin versek szerepelnek. A korábban említett Radnóti vers volt az egyik, ami engem nagyon megfogott, és ezután kezdtem el gondolkozni rajta, hogy hogyan is lehetne a csillagokat lehozni a ruhákra.

Mesélj egy kicsit a színválasztásról.

A színeknél megmaradtunk a hagyományos Elysian színeknél, tehát a törtfehér, a fekete és a púder ugyan úgy ottvan, mint mindig, ezek mellett egy kis arany is van még. Ebben a kollekcióban megtalálható a saját magam által rajzolt és tervezett minták is. Rajzolás közben arra jöttem rá, hogy ez egyfajta szabadságot ad nekem, mert nem köti meg az anyag a kezemet. Én adok tartalmat az aynagoknak és ez nagyon jó érzés és jó feladat is, valamint lehetőségem nyílik arra, hogy különböző színkombinációkkal kísérletezzek.

Mi a helyzet a sziluettekkel?

A sziluettekben ott vannak a derékhangsúlyos elemek, ahogyan eddig is. Ezeket nem szerettem volna elhagyni, de biztosan feltűnt, hogy most vannak olyan szabásvonalak, amikben a nagy anyagvolumenek megjelennek. A szálló kelmék – kicsit ez az empír hatás-, vagy a mell alatt vagy melltől induló nagy anyaghányadok is jellemzőek.  Ezek ugyan olyan nőiesek, persze alkat kérdése is, hogy kinek áll ez jól és kinek kevésbé. Igyekeztem egy olyan kollekciót készíteni, ahol mindenki megtalálhatja azt, ami neki tetszik.

A kollekció hangulatára, üzenetére volt-e valamilyen hatással a Covid, például a nyitás utáni felszabadultság érzése?

Ez a kollekció nem a Covidból jön, nem volt rá hatással. Rám viszont személy szerint nem hatással volt, ugyanis ki kellett találnunk, hogyan élje túl a márka. Korábban mindent gyakorlatilag méretre készítettünk, ez akkor megszűnt.
Elindítottam a Miss Elysian sorozatot, hónapról hónapra egy általam készített rajzon keresztül üzentem valamit a vásárlóinknak, pólók és kendől formájában. Ekkor kezdtem el újra komolyabban foglalkozni a rajzolással, ahogyan régen. Megfigyelhető volt az egyik ruhadarabon egy fecskés motívum, ami szintén annak az eredménye, hogy újra elkezdtem a rajzolást, amit élveztem régen is, és most is.

Még több tervezői interjú, itt.